Storlien Information
www.StorlienTuristbyra.se
Till Startsidan
Startsidan
Vandra i fjällen
Vandring
Eventföretag
Event-
företag
Bada i Storvallen - Storlien
Bad
Fiska i storlienfjällen
Fiske
Butiker
Butiker
Bensin
Bensin
Minilivs
Information
INFO
Stuguthyrning
Stugor
Hotellboende
Hotell
Bo på vandrarhem
Hostel
Kafé & lättare servering
Kafé
Restauranger
Äta ute

Skidor

On-line
kamera
Typ av gäster i området förändras beroende på säsongen. En del är utpräglade sommar- eller vintergäster men många besöker oss under flera av våra säsonger och tar del av det särskilda som varje säsong har att erbjuda i vårt område.

Vår storslagna natur vill vi gärna dela med oss av och hoppas naturligtvis att du lämnar den vidare till nästa besökare i oförstört skick.

Nedan är vad som många av våra gäster frågar efter:

Skidåkning nerför
Storlien Alpin, skidsystemet i området har 23 nedfarter, 9 liftar. Skidsystemet är tänkt för barnfamiljen och upp till den goda skidåkaren. Vi saknar de riktigt långa backarna som närliggande anläggningar har, men vi saknar också de långa köer som de anläggningarna också ofta har. De korta backarna kompenserar vi med en utvecklad Dream Park som är väl omtalad. Vår Fun Park anses vara en av Sveriges 5 bästa. Läs mer om den på www.storlienpark.se. Skidskola finns att boka vid Slalomliften.
Skidåkning på längden
Här i Storlien finns 17 km preparerade längdspår, varav 4,5 km med elljus, i vacker fjällterräng. Möjligheten att se vintervita dalripor eller smygande räv är stor. Elljusslingan som utgår från spårcentralen tillsammans med alla andra spår, ligger ovanför västra flygeln på högfjällshotellet. Det finns ett 4,5 km spår, ett milspår och ett spår som är 2,5 km. Vid Slalomliften i andra änden av byn finns ett kortspår till, som är ca: 1,5 km långt. Spåren prepareras med pistmaskin. Normalt dras dom 2 gånger per dag. Information om längdspåren ges av liftpersonalen. Vill du längre bort från Storlien så tar dig de markerade krysslederna både norrut och söderut. Blåhammarens fjällstation ligger t.ex. 13 km från Storlien och till Storulvåns fjällstation är det ca: 16 km.
  Skoterturer
För dig som gillar den frihet som en snöskotertur ger så finns det preparerade skoterleder i området. Ledkort och kartor säljs i Storlien och skoterlederna visas på Väseks webbplats www.vasek.se. Snöskoter kan du hyra i området. Vill du istället åka snöskoter med guide så kan du deltaga i en s.k. skotersafari där både snöskoter och erfaren färdledare ingår.
Fiske
Stora fina fiskupplevelser bjuds det på i sjöar och vattendrag i och runt Storlien. Öring och röding är den fisk som finns. Fiskekort till alla vatten i Storlienfjällen och på statens renbetesmark finns att köpa i Storlien.
Fiske från båt
Vill du fiska från båt så kan du hyra roddbåt i området. Du har sedan möjlighet att fiska i Ånnsjön, med ett erkänt fint örings- och rödingsfiske.
Cykling
Vill du förflytta dig med cykel så finns det cyklar att hyra, men boka i förväg.
Paddla kanot
Vill du ge dig iväg och paddla kanot på någon av områdets vattendrag så finns det kanoter till uthyrning.
Bad
En varm sommardag är ett skönt bad i Sandtjärn något som ger trevlig svalka i kroppen. Det finns flera tjärnar runt och i Storlien att ta ett svalkande dopp i.
Bär- & svampplockning
I vår rena och oförstörda natur kan du hitta och plocka lingon, blåbär, hjortron och diverse fina smakrika matsvampar.
Se fjällen från hästryggen
Följ med till fjälls på islandshäst. En upplevelse i vår vackra fjällnatur du sent kommer att glömma.
  Utflyktsmål
Under sommar- såväl som vinterhalvåret finns det massor av saker ett utforska i Storlienfjällen. Fjället är inte bara i närheten utan du är faktiskt uppe på fjällplatån och att komma upp på rena kalfjället går fort. En mjukstart på din vistelse hos oss kan vara att vandra på den legendariska Blomsterstigen, som kom till som en kurstig av den kände Enköpingsdoktorn Westerlund för hans patienter. Stigen börjar strax ovanför det gamla järnvägshotellet i Storlien på ca: 600 möh och leder dig sedan via många vilobänkar till Ernstkumlet på ca: 780 möh och vidare till Vindarnas Tempel. En vidunderlig utsikt över Sverige och broderlandet Norge väntar här.
Turterrängen runt Storlien är mycket fin och inte så krävande. Det finns kortare och längre turer allt efter intresse och ork. Några av de kända turerna är till:
Stenen i Grönan Dal, en mystisk sten från tider när pilgrimer gick via Skurdalsporten till Trondheim.
Minnesstenen efter 1:e Hovmarskalk Printzskölds söner, som båda omkom under en rykande snöstorm nyårskvällen 1908/09 på väg till dans på Storliens högfjällshotell. Minnesstenen är rest ca: 2,5 km norr om Storlien.
"Vårt" vattenfall Brudslöjan. Många är de historier om hur frivilliga hjälpte norska flyktingar att under det senaste världskriget undkomma de tyska soldaterna genom en passage vid vattenfallet. Ca: 4 km från Storlien.
Lite längre turer finns också ledmarkerade från Storlien, t.ex. Blåhammaren, Sylarna och Helags i Sverige och Storerikvollen och Nedalshytta i Norge.
Tännforsen, är ett av Sveriges största vattenfall med en total fallhöjd på 38 meter och en lodrät fallhöjd på 32 meter. Med bredden på ca: 60 meter ger detta en lodrät fallyta på 1920 m² och detta är den största i Sverige.
Områdets butiker
I området har vi olika typer av butiker, från stora köphallar och ner till små butiker. Var och en med sin inriktning.